Adventi Gyertyagyújtás

eredetilead8909„Adventi gyertyagyújtás”
A latin „adventus Domini” kifejezés „az Úr eljövetele”-t jelenti. A karácsonyt megelőző várakozás az Úr eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kis-böjtnek” is nevezték ezt az időszakot.
November 26-án a Dani Gergely általános iskola nyolcadik osztályosai, valamint a román tannyelvű iskolák nyolcadikosai közös adventi gyertyagyújtást mutatnak be. Ez a kis ünnepélyes előadás nem szentmise, hanem rövidebb igeliturgia keretében lesz megtartva. A bükki templomban 18-órai kezdettel, míg a gyimesi templomban 19-órai kezdettel tartjuk ünnepségünket. Miért is szerveztünk gyertyagyújtást?
Az Úr eljövetelének ünnepe azt kívánja tőlünk, hogy közösen, szeretettel a szívünkben egy kicsit elcsendesedjünk, és arra figyeljünk, amit a gyerekek a kis liturgiák alatt velünk közölni akarnak. Ott, azokban a percekben mindenki kap egy kis fényt, egy kis örömet, melyet a templomok gyertyafényes homályában szívébe zárhat.
Nagy örömet jelentett számunkra, hogy ezt nem magunkért tesszük, hanem azért, hogy mindenki szívét megérintse a várakozás öröme. Legyünk nyitottak és befogadóak. Kicsit más lesz, eltérő a megszokott liturgiától, de biztos, hogy melegséget fog hozni a szívekbe. Jó lesz egy icsit együtt lenni! Jó lesz a félhomályban befele fordulni! Jó lesz a gyerekekre figyelni, és magunkba zárni az üzenetüket!
Sok-sok szeretettel, és tisztelettel kérek mindenkit, hogy tegye félre egy fél órára a hétköznapi gondokat, és jöjjön el a templomba, hogy új erőt kapjon feladatai elvégzéséhez. Merem remélni, hogy ha csak kicsivel is, de a gyertyagyújtások után jobb és boldogabb emberekké leszünk.
TISZTELJÜK MEG EGYMÁST ÉS AZ ÚR JÉZUST AZZAL, HOGY A GYERTYAGYÚJTÁSOK ÁLTAL PRÓBÁLUNK JOBB EMBEREKKÉ VÁLNI.
A továbbiakban: dec. 3- án a hetedik osztály, dec. 10-én a hatodik osztály, dec. 17- én az ötödik osztály megrendezésében tartjuk ünnepségeinket.

Tankó Előd kántor

Leave Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.